domingo, 20 de abril de 2008

L'equip de la ETSEIAT guanya el I Concurs Internacional Can Sat

Estudiants de l’ETSEIAT i de l’EPSC(membres de l'associació EUROAVIA), han guanyat el I Concurs Internacional Can Sat de fabricació i llançament de satèl·lits, organitzat a Madrid per LEEM, en dues de les quatre categories: come back i telemetry. Els politècnis es van imposar a representants de les Escoles de Madrid, Sevilla, Malaisia i València. Els estudiants de la UPC va participaran amb dos satèl·lits que ells mateixos han creat, de les mides d’una llauna de refresc, i que van ser llançats per coets a 250 metres d’alçada els de l’ETSEIAT i a 600 metros els de l’EPSC.


L’equip del Campus de la Politècnica a Terrassa s’anomena The ETSEIAT CanSat Team i està format per 11 estudiants, 4 dels quals va viatjar a Madrid. We Can Sat ha guanyat a equips de Madrid, Sevilla i València ( les altres tres ciutats on s’ofereixen els estudis d’Aeronàutica a Espanya) a la categoria de come back, que imposava com a repte fer aterrar l’enginy des d’una alçada de 250 metros el més a prop possible del centre d’una diana. Els politècnics del campus de Terrassa van enginyar un satèl·lit de les mides d’una llauna de refresc equipada amb un GPS. Aquest GPS relaciona el senyal de la posició del satèl·lit en vol amb la posició de la diana que prèviament els estudiants han introduït al sistema. El satèl·lit va aterrar per ell mateix, des d’una alçada de 250 metres, a 50 metros de la diana establerta per la organització, amb una força de vent important.



L’enginy també incorpora un microprocessador que processa el senyal amb un software programat pels mateixos estudiants. Aquest microprocessador està connectat amb un motor servo alimentat amb piles, que és qui governa el paracaigudes parapent de què disposa l’enginy i que s’obrirà en el moment en que tot els sistema generi l’ordre, fins portar la llauna espaial fins al punt més proper possible del centre de la diana. L’equip de l’ETSEIAT ha pogut fer algunes proves prèvies de funcionament però a escala, ja que no disposa d’un coet que pugui enlairar la càpsula.


Per poder presentar-se al concurs, els components de The ETSEIAT CanSat Team han hagut de redactar un informe amb totes les especificacions tècniques del satèl·lit, des del pes, mides i forma de l’estructura fins a tots els components, passant pel software i els càlculs del procés de vol i aterratge i, fins i tot, el pla de finançament. I és que aquesta mena de concursos, més que fomentar el més pur esperit competitiu, pretén formar els futurs enginyers i enginyeres aeronàutiques, i oferir a l’estudiantat la possibilitat de superar i dur a terme reptes amb projectes reals, sempre amb una vessant lúdica. Però si guanyen, com és el cas, encara millor.



Els components de The ETSEIAT CanSat Team són Alex Badia, Victor Casamayor, Gisela Detrell, Jordi Díaz, David Fàbrega, Carlos Ferrer, Pere Garcia, Alfonso Guerra, Marc Prat, Adrià Rovira i Meritxell Viñas.


Més informació a www.leem.es/cansat


Font: UPC Terrassa - Enews

No hay comentarios: